Lauksaimniecības atlikumu briketēšana
Kurināmā brikešu un citu alternatīvu enerģijas avotu popularitāte nepārtraukti pieaug. Starp tiem ievērojamu vietu ieņem salmu briketes. Milzīgās lauksaimniecības platības, kurās tiek audzēti graudaugi un citas kultūras, ir praktiski neizsmeļams bezmaksas izejvielu avots uzņēmīgiem zemniekiem un uzņēmējiem, kuri ir gatavi apgūt šāda veida kurināmā ražošanu. Tikai iedomājieties — viena tonna kviešu ražo divas tonnas augu atlikumu, kurus iespējams pārvērst par lielisku, videi draudzīgu kurināmo!
Salmu brikešu salīdzinošās īpašības
Pēc blīvuma šīs briketes ir salīdzināmas ar koka briketēm. To būtiskākais trūkums ir lielāks pelnu saturs — salmiem tas ir 5–7%, kamēr kokam tikai 0,3 līdz 1,1%. Taču arī šo trūkumu var pārvērst priekšrocībā, jo pelnus var izmantot kā mēslojumu. Tādēļ var droši apgalvot, ka salmu briketes ir viens no labākajiem cietās biokurināmās degvielas veidiem.
Salmu brikešu ražošana
Kopumā briketēšanas process ir līdzīgs kā koka brikešu ražošanā. Sākumā izejviela tiek sasmalcināta, pēc tam izžāvēta līdz nepieciešamajam mitruma līmenim un beigās — presēta augstā temperatūrā un spiedienā, iegūstot ērtu formu lietošanai. Šajā procesā netiek izmantotas nekādas līmvielas — daļiņu saistīšana notiek dabīgā veidā, pateicoties lignīnam, ko augi izdala apstrādes laikā.
Vienīgā būtiskā atšķirība salmu brikešu ražošanā ir nepieciešamība pēc papildus smalcināšanas, jo salmu stiebri ir ievērojami garāki nekā, piemēram, šķelda. Taču mūsdienu briketēšanas iekārtu ražotāji šo jautājumu ir atrisinājuši, izstrādājot specializētus smalcinātājus un drupinātājus.
Lai salmu pārstrāde kurināmā briketēs būtu pēc iespējas efektīvāka, drošāka un ienesīgāka, ir svarīgi iegādāties kvalitatīvu profesionālu aprīkojumu, ko izstrādājuši patiesi eksperti ar padziļinātām zināšanām par šo tehnoloģiju.
C.F. Nielsen iekārtas ir īpaši piemērots lauksaimniecības atlikumu briketēšanai, un specializētās rezerves daļas ir izstrādātas tā, lai samazinātu nodilumu.
Rīga, LV-1003, Latvija